Hidraulika Kurelja
tel +385 49 587 900
Proizvodni program

Priključna vozila

Priključna vozila su vozila bez vlastitog pogona, a služe za prijevoz tereta.
Prema proizvodnom programu priključna vozila dijelimo na:
  • poluprikolice, 
  • prikolice,
  • prikolice sa centralnom osovinom.


Poluprikolice

Poluprikolice su priključna vozila čija osovina, odnosno čije su osovine postavljene iza težišta vozila (u slučaju ravnomjernog opterećenja) i koja su opremljena uređajem za vuču koji omogućava prenošenje horizontalnih i vertikalnih sila opterećenja na vučno vozilo. Jedna ili više osovina mogu biti pogonjene vučnim vozilom.

Čitaj više

Prikolice

Prikolice su priključna vozila koja imaju najmanje dvije osovine, opremljena uređajem za vuču koji se može pomicati vertikalno (u odnosu na prikolicu) i koji kontrolira kretanje prednje(ih) osovine(a), ali koji ne prenosi značajnije statičko opterećenje na vučno vozilo. Jedna ili više osovina mogu biti gonjene vučnim vozilom.

Čitaj više

Prikolice sa centralnom osovinom

Prikolice sa centralnom osovinom su priključna vozila, opremljena vučnim uređajem koji se ne može pomicati vertikalno u odnosu na prikolicu i na kojem se osovina(e) nalazi u blizini težišta ravnomjerno opterećenog vozila. Tako se samo mali dio vertikalnog opterećenja (koje ne prelazi 10% od onog koje odgovara maksimalnoj masi prikolice ili opterećenju od 1.000 daN, koje god da je manje) prenosi na

Čitaj više